sapunuri-naturale-hand-made-kalari

De ce să…pun? Săpun Kalari.

       Se pare că totul a început cu un accident, petrecut cu mii de ani în urmă, când ploaia a spălat grăsimea și cenușa rămase după sacrificiul unor animale, până într-un râu din apropiere, unde au format o spumă cu o capacitate remarcabilă de a curăța pielea și hainele. Această descoperire antică, a săpunului, a modificat istoria umană, devenind una dintre cele mai eficiente apărări împotriva agenților patogeni invizibili. La nivel molecular, săpunul rupe lucrurile, dar la nivelul societății ne ajută să ne suportăm reciproc. Așa că, hai să explicăm un pic lucrurile!

          Există patru metode  pentru a manufactura săpun:

          Metoda de topire și turnare (melt and pour) – se folosesc baze de săpun prefabricate, care sunt pur și simplu topite și turnate.

          Rebatching constă în refacerea unui lot de săpun, prin topirea lui. Este o modalitate de a salva toate ingredientele și de multe ori rezultă un săpun mai puțin estetic și cu beneficii diminuate.

          Procesul la rece și procesul la cald sunt ambele tehnici de preparare a săpunului de la zero, fiind metodele utilizate de noi, în Atelierul Kalari. Fabricarea săpunului la rece este o combinație de artă și știință.

          Vă întrebați de ce există săpunuri foarte ieftine, începând de la 1-2 lei și săpunuri care ajung până la câteva zeci de lei? Răspunsul e foarte simplu: metoda de fabricare și ingredientele folosite. Săpunurile ieftine sunt fabricate industrial, prin topirea bazelor de săpun sau prin metoda la cald, din ingrediente / compuși chimici și uscare instantă.

          Săpunul  la rece se obține din ingrediente naturale, cum ar fi: uleiuri și unturi, plante, argile, lapte, extracte botanice, săruri, uleiuri esențiale și hidroxid de sodiu, sau hidroxid de potasiu.  Pe scurt, prin combinarea  uleiurilor cu leșie (hidroxid de sodiu/potasiu și apă) rezultă glicerină și săruri de acizi grași, adică săpun. Noi folosim mai multe tipuri de uleiuri pentu că fiecare conține acizi grași diferiți, rezultând săpunuri cu texturi și beneficii multiple.

          Cum procedăm: studiem proprietățile ingredientelor, creăm o rețetă specifică, cântărim cu atenție unturile și uleiurile, le amestecăm cu leșia, mixăm până obținem o pastă cremoasă, pe care o turnăm în forme din lemn de brad. După 24-48 ore, scoatem din formă calupul de săpun, îl tăiem și îl așezăm pe rafturi de lemn, unde îl lăsăm la „odihnit” timp de câteva săptămâni. Uscarea, maturarea săpunului, este foarte  importantă, pentru că în tot acest timp, se continuă lent procesul de saponificare.

          Săpunul obținut astfel este ecologic, fiind complet biodegradabil.  Îl împachetăm foarte puțin sau deloc, folosim o bandă de hârtie colorată, pentru a crea cât mai puține deșeuri.

          Săpunul conține glicerină, care este un produs secundar, natural, al procesului de fabricare și este un minunat umectant pentru piele. Atrage și menține umezeala pe piele, lăsând-o suplă și hidratată mult timp după duș, continuând să atragă umezeala din aer către pielea ta pe tot parcursul zilei. Unturile și uleiurile naturale, sunt bogate în vitamine, antioxidanți și substanțe nutritive vitale, care contribuie la sănătatea pielii, iar această metodă  păstrează toate ingredientele nutritive nedeteriorate.

           În atelierul nostru, am creat o varietate de săpunuri,  ținând cont de diferitele tipuri de piele, dar și de  preferințele în ceea ce privește textura și parfumul.

          Săpunul  Kalari este proiectat și realizat manual, în loturi mici, punând o tonă de dragoste și muncă, în fiecare săpun pe care îl creăm. De aceea, săpunul Kalari este unic, frumos, benefic și sănătos.

Când toate celelalte metode de a vă liniști dau greș, faceți o baie cu săpunul Kalari!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *